Ridsporten är ett känsligt ämne!

Ridsporten är ett känsligt ämne att prata om, det är känsligt när folk som inte vet någonting om ridsporten ska skämta om den. Som säger att ridsporten inte är en sport, eller att vi "leker med maten".. Det är känsligt, det är dessutom väldigt fel när vi reagerar och det är dessutom "töntigt" att vi tar åt oss när folk pratar om att häst kött är mat, eftersom det visst är det, man kan köpa hästkött i många affärer, men det är känsligt att prata om. För för oss är hästar inte mat, för oss är hästar husdjur och kompisar på samma sätt som en hund eller katt, och någon som har en hund eller katt skulle nog aldrig få för sig att äta just en hund eller katt. Så det är en känslig sport vi håller på med, men varför? 

Jo för att det är både en sport och levande djur vi håller på med. Det blir därför dubbelt så känsligt, även inom ridsporten blir det känsligt att prata om, det blir känsligt att ge kritik till varandra. Inom till exempel fotboll så har olika fotbollspelare olika tekniker, när man kritiserar en fotbollsspelare så handlar det om att hjälpa dem bli bättre. Inom ridningen är det djur vi håller på med och kritiken handlar oftast om att vi gör fel och att det då påverkar hästen negativt. Om man andvänder en teknink som följer reglerna men inte är det som är "rätt" inom t.ex. Fotboll så kommer folk säga att man kan förbättra sig genom att ändra tekniken till "rätt" teknik. Inom ridning när man får kritik handlar det om att man får kritiken att ändra sin teknik till "rätt" teknik, dels för att bli bättre men framförallt för att om man rider "fel" så är det taskigt mot hästen. man kan inte behandla en fotboll illa eller fel, det kan man med hästar. Därför är det känsligt att prata om ridsporten jämfört med en annan sport.

Det är alltså känsligare att prata och kritisera om/inom ridsporten än om/inom andra sporter. Varför kan vi inte ändra vårat sätt att se på det. Se att var och en kan ansvara för att sin häst mår bra och istället om man ska hjälpa göra det för att förbättra ryttaren och inte för att man tycker att ryttaren är "taskig" mot hästen. Jo det kommer aldrig gå för vi har mer känslor när man pratar om djur än andra sporter. Djur är ett känsligt ämne..


Jag har märkt att när det gäller unghästar får man ännu mer åsikter, och olika åsikter. Vissa tycker att man ska ta det jätte lugnt, andra att man ska "snabba" på det hela och rida mer och lära hästen snabbare. Jag tar åt mig det jag tycker låter bra och rätt, och dem som säger saker jag tycker låter fel eller dåligt, dem sakerna struntar jag i helt enkelt.

Håller ni med? /Caroline

Kommentarer
Postat av: Danielle

Vad fina ni är tillsammans! :)

Svar: Tack Danielle, hon börjar bli fin våran lilla dam
jcortholm.blogg.se

2014-02-06 @ 21:42:49
URL: http://danielle.horseworld.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0