Firat min babe igår!

Igår firade jag och Jennifer våran bästa kompis Ida. Jag och Jennifer planerade hela kvällen och hon fick inte veta någonting i förväg. Det va jätte kul att överraska henne, så roligt att se hennes Min när hon inte visste vad vi skulle göra och bara var tvungen att hänga på.

Vi hade i alla fal bokat bord och köpt bio biljetter. Vi hade jätte trevligt. Det roligaste var nog att jag och Jennifer hade köpt tre silver ringar, så nu är vi vänskapsförlovade.

Kvällen var as bra men också lite skum, det kom fram en göteborgare som vi guidade till Stureplan, skön snubbe men det va lite skumt haha


Upplägget bakom ridpassen

När man har privathäst eller är medryttare eller något liknande, när man helt enkelt planerar och bestämmer själv hur man ska rida, då kan man göra på två sätt. Planera eller rida som men känner för. Självklart kan man göra en blandning av dessa och ibland planera och iland bara rida så som man har lust. Men det som jag tror ger mest är om man planerar men samtidigt är beredd på att kunna förändra upplägget efter vas som händer.

 

Det jag menar med att planera är att man har ett mål och någonting man ska träna på, om man lägger upp alla sina ridpass genom planering så kommer du och hästen få en varierad träning och då också bli bättre på allt. För vissa saker är roligare än andra och det är ganska lätt att man tränar mest på det man tycker är roligt. Men om man planerar så planerar man förhoppningsvis in de mindre roliga sakerna också.

 

Ett ridpass ska enligt mig läggas upp i ungefär 7 delar beroende på hur länge man rider (antalet skrittpauser varierar) delarna är:

1. Framskrittning

2. Framjoggning
3. Träna på ett par moment
4. Skrittpaus
5. Träna på några andra moment
6. Avjoggning
7. Avskrittning


Om man lägger upp varje ridpass såhär så kommer man få ut mer av ridpassen. Man rider på det sättet inte bara runt och ör det man känner för när man känner för det. Man har en plan redan innan som är bra för hästen och där man bestämt innan vad man ska träna på. Därför så tränar man på bra saker som man vet att man behöver bli bättre på.

  

 
Kram Jennifer
 
 

Otur?!?

Jag har på något sätt haft två otursdrabbat nu, i förrgår och igår..det som hände i förrgår var att min ena ridstövel gick sönder, vilket aldrig är kul eftersom ridstövlarna kostar en hel det. Men som tur i oturen så var det "bara" dragkedjan som va paj, så skomakaren kan nog fixa det. Dock tog det typ 30(!) minuter att få av mig dem hahaha as jobbigt.

Vad hände igår då? Jo vi är hund och katt vakt ett tag nu. Så jag och Jennifer skulle gå ut med hunden på kvällen. Tror ni inte att min fot bara viker sig och jag stukar skiten? Det gjorde och gör as ont, inte alls kul. Lär ju bli svårt att träna på ett par dagar nu också...tyvärr.

Hoppas det har gått bättre för er <3
Kram Caroline


5 hästar två tjejer

Igår var det bara jag och Carro som va i stallet, vi hade inte heller bara våra tre hästar utan vi fick två bonushästar. Så det var fem hästar vi skulle ta hand om. Så det blev en promenad för Caroline, en ute ritt för oss båda och ett pass i ridhuset för oss båda. Och sen rätt så mycket mockning.
 
Jag red ut på Don och det gick väldigt bra han var väldigt fin och avslappnad och ganska lugn. Han kan bli ganska stressad när man är ute men det blev han inte alls igår. Det blev ett lugnt pass med mycket skrittarbete och sen travarbete. Mamma tränade nämligen på Don i måndags så därför fick han en lite lugnare dag igår.
 
Jag red sedan Shadow i ridhuset, det blev mycket galopparbete och jag gjorde lite början på piruetter och sedan byten. Shadow va väldigt fin och han var lösgjord och fi i handen. Han var lite seg bitvis men det var väldigt varmt så det gjorde inte så mycket. I slutet avslutade jag passet med att jogga av i lång och låg form vilket jag alltid brukar göra. (Snart kommer ett inlägg upp om hur man på bästa sätt enligt mig ska lägga upp ett träningspass).
 
Kram Jennifer

Träning vart går gränsen?

Nu tänkte jag skriva ett inlägg som faktiskt inte har något med hästar alls att göra utan om träning. Fysisk träning och allt hets om "drömkroppen". Jag skulle ljuga om jag säger att jag inte fallit dit vill nå drömkroppen, den som det finns tusen instagramkonton om, som ska motivera oss att kämpa för att nå dit. Och jag följer säkert 10-20 av dem här kontona, för jag som många andra vill ha drömkroppen. Men innan man ger sig in i träningsvärden tycker jag att man ska veta vart gränsen går och se till att du själv har kontrollen och inte överdrivet din träning.

Jag känner flera personer som fått någon typ av ätstörning. Vissa kanske just alla dessa instagramkonton och hets kring drömkroppen ligger bakom. Jag tycker att det är viktigt att förstå att drömkroppen är ett näst intill omöjligt ideal...det lite det ideal går ut på att vara näst intill omöjliga att nå. Så det jag vill säga till mina läsare innan jag börjar berätta om min träning och mina mål så vill jag säga åt er att vara försiktiga. Jag har sett hur ätstörningar är och man vill inte hamna där det kan jag lova. Så ha rimliga mål och ät om ni tränar och ät om ni inte tränar. Ät nyttigt men också det ni tycker är gott.

Min träning nu då, jag vill träna för att bli mer "Fit" som idag är det nya "smala". Men framför allt vill jag träna för att kunna nå mina mål inom ridningen, orka mer, få en bättre sits osv. Sen att man får en snyggare kropp på köpet, Järna för mig. Jag har nu under sommarlovet sett det här lite som min chans att bli mer vältränad och kommer därför att börja träna en hel del och tänka på vad jag äter mer. Detta kommer jag kanske till en del även visa i bloggen. Men jag tänker också göra det klart för mig och er att jag inte håller på med några dieter som ska göra mig smal på fyra veckor eller liknande. Nej jag kommer äta mat som är nyttig, undvika godsaker och mat med mycket socker. Jag kommer att äta mat och sen lägga till träning för att jag ska orka mer och sen kroppen jag får kommer förmodligen på köpet, sen om det inte blir någon större yttre förändring utan att jag "endast" blir starkare och friskare så är jag nöjd med det.
Nu ska ni få lite bilder på "idealet" och så vill jag att ni tänker efter hur många som ser ut så och sen om ni tror att dem egentligen är 100% hälsosamma. Ni får gärna kommentera vad ni tror och tycker om ämnet

Kram Caroline


Midsommarhelgen

Vi firat midsommar på vårat landställe, där av den dåliga uppdateringen. Hästarna fick vila ett par dagar men nu är vi hemma igen, eller vi kom hem igår men det fanns ingen tid för bloggning då. Vi hade en grym midssommar, hoppas ni också hade det.

Kram Caroline


Hoes before broes

Rubriken säger allt, mina brudar framför killar ;)

Vi har varit i stallet och det gick kanon, jag red Shadow på ute volten och han va super fin. Gjorde allt bra och vi gjorde en på början på galloppiruetter vilket var väldigt roligt och det kändes jätte fint. Shadow, 25 and still going strong! Jäkligt häftigt att sitta och göra gallopombyten på en 25 årig ponny. Han var i alla fall jätte fin och skötte sig jätte bra idag

På vägen hem plockade vi upp den tredje av oss hoes ;) så nu är vi kompletta, hahah vi har alltid as kul och kan prata om allt. Det är verkligen underbart att ha mina brudar, det är underbart. Men ha en grym kväll alla, det ska jag
Kram Caroline


Tävling 16/6-13

Igår så startade jag min första tävling på Don, min första tävling på storhäst och min första tävling mot vuxna män och kvinnor.
 
Jag har nu ett gaska bra tag tränat regelbundet på mammas storhäst Don, jag har då tränat på egen hand men också för tränare. Ganska snabbt efter att jag började träna ordentligt på Don så kom tävlingar på tal. Min tränare tyckte att jag skulle ut och starta men av någon anledning blev det aldrig av. Dock skulle jag egentligen ha startat en tävling för några helger sedan men jag strök mig i sista stund för att jag skadade mig. Men igår blev alltså den första tävlingen äntligen av.
 
Jag startade en LA:3 på regional nivå. Vilket inte är en jätte lätt klass, dessutom så var det första klasen på tävlingen och den andra klassen var en MSV:C. Det var väldigt många fina hästar på plats och på framridningen så kände jag mig lite lost. Jag är van att tävla på ponny där det bara är barn/ungdommar med men nu var det vuxna som förmodligen ridigt väldigt många år mer än mig som stod vid sidan om mig vid släpen och gjorde sig i ordning. Med en taggad Don som gick ur släpet och som inte alls ville stå still så räknade jag med att han skulle bli spänd och tittig.
 
När jag sedan satte mig i sadeln och började rida fram så kändes allting riktigt bra. Han var taggad och såg spöken ibland men han var också väldigt, väldigt fin.
 
Väl inne på banan så blev han dock lite över tittig och spänd. Det fanns ganska många olika saker i ridhuset som Don uppfattade som livsfarliga. Men trorts att han blev spänd och tittig så är jag väldigt nöjd. Det blev några rejäla missar som galoppinslag i travökning, att han helt plötsligt slängde sig bakåt för att han såg något läskigt och att han inte alls ville gå förbi en dörr. Detta syntes även på protokollet tydligt, men utöver missarna så tycker jag att ritten gick väldigt bra för att just vara den första tävlingen. Don har inte heller startat någon tävling med oss så det var som sagt även nytt för honom.
 
Jag fick 60,286% vilket jag är väldigt nöjd över. Godkänd ritt med missar på en lätt A, dessutom regional, det är inte dåligt och det kan bli bättre. Så nu ska vi leta efter fler tävlingar och fortsätta att träna så får vi se hur det går i höst.
Snygga häst!!
Fixet innan tävlingen.. det får inte vara massa päls som sticker ut ur öronen!
 
Kram Jennifer
 

Ihop släpp!

Igår släppte vi ihop våra ponnysar nere på gräset. Vi båda tycker att det är viktigt att hästar får vars hästar och det innebär för oss att dem ska ha kompisar i hagen och få va på gräs i alla fall dag tid och leva ett bra liv helt enkelt.

Våra ponnysar har gått tillsammans förut på gräs och funkar kanon där men dem fungerar tyvärr inte uppe i sand hagarna. Dem släpptes i alla fall ihop igår och jag tänkte att ni ska få se lite bilder ifrån ihop släppet

Kram Caroline


Presentation

 
 
Hej, vi tänkte nu skriva ihop en liten presentation så att ni vet vilka vi som bloggar här är och vad vi har för hästar. Vi är två tvillingsystrar som heter Jennifer och Caroline Örtholm, där av bloggnamnet ortholms. Vi har ganska länge haft egna hästar och just nu har vi tre stycken hästar tillsammans med våran mamma. Två ponnysar som jag och Jennifer rider och sen en storhäst som mamma rider, men även vi rider honom.
 
Caroline: Hej jag heter alltså Caroline Örtholm, jag är född 1996-12-09 och är en glad tjej som snart ska påbörja mitt andra år på gymnasiet. Jag studerar ekonomi, ekonomi i skogås på Östra gymnasiet. Jag har ridigt sedan jag var sex år och mina första år inom ridningen tillbringades på ridskola.  Jag leddes in i dressyrvärlden efter att jag blev hopprädd när jag var mindre. Även fast jag kommit över min hopprädsla till väldigt stor del så är det dressyren mitt hjärta brinner för. Jag älskar verkligen ridningen och mina hästar. Mitt dröm mål inom ridningen är OS och i framtiden vill jag rida de högsta klasserna. Mina planer är att jag ska satsa helhjärtat på mina mål inom ridningen i samma stund jag kliver av studentflaket. Eller kanske lite festande först ;-) Just nu tävlar jag ingenting då jag bara vill ha kul med ponnyerna den sista tiden vilket tyvärr kommer närmare och närmare.
 
Jennifer: Jag är född 1996-12-09 och jag är en glad posetiv tjej som lägger mycket av min tid på ridsporten. Jag är idag en dressyrryttare och tycker att dressyren är det roligaste men trots det så har jag hoppat  mycket när ja var lite yngre och då tävlade jag även lite lätta klasser. Idag rider jag dressyr på ponnysarna men jag tränar även regelbundet på mammas storhäst. Ja har hållit på med hästar så länge jag kan minnas och började på ridskola när jag var sex år. Jag har idag stora mål och drömmar för framtiden och jag vill upp till de högsta klasserna och drömmen skulle vara att tävla OS. Just nu satsar jag inte så jätte mycket på tävling utan jag vill bara ha det roligt den sista ponny tiden. Utanför mitt hästliv så är det skola och kompisar som gäller, jag ska börja andra året på gymnasiet efter sommaren och även jag pluggar ekonomi, ekonomi och det gör jag i  Globen.

Shadow: Shadow är våran första ponny, vi fick honom på våran tolfte födelsedag så vi har alltså haft honom i fyra och ett halvt år, dock hade vi ridit Shadow i över ett år innan vi fick honom.  Shadow är våran bästa vän som betyder så otroligt mycket för oss och han kommer alltid finnas i våra hjärtan. Shadow är en ponny som är väldigt personlig och har verkligen en egen personlighet. Shadow är verkligen en underbar ponny som vi älskar så otroligt mycket. Shadow är en 25 årig ponny, men trots sin ålder så är han extremt pigg och busig, så det märks verkligen inte att han är 25 år gammal. Tidigare har vi båda tävlat Shadow, Caroline i dressyr och Jennifer i både Dressyr och hoppning. Dock tävlar vi inte längre eftersom Shadow inte tycker att det är det roligaste samt att vi bara vill ha roligt med honom utan en massa onödig press. Shadow har lärt oss båda otroligt mycket och det är något vi alltid kommer att minnas, och älska honom för. Han har också alltid varit den trygga punkten vi kan gå till under våran uppväxt, så det är självklart att han har en otroligt stor och viktig plats för oss. Vi har även anska mycket framtidsplaner för honom om vad som händer efter att han inte blir riden längre och i dessa kommer vi alltid att stå som ägare till denna underbara ponny.
 
 

Esse Goldfire, är en ponny vi har på foder, vi har haft honom på Foder sedan den 1a april 2010, så lite över tre år, dock så börjar tyvärr våran tid med honom närma sig sitt slut. Fire har en väldigt stor och fin personlighet och han betyder extremt mycket för oss båda och kommer alltid att göra det. Tidigare har vi båda tävlat i dressyr och vi båda har placeringar med honom i bagaget. Fire är en jätte fin ponny som vi är otroligt tacksamma att vi har fått lånat och han har lärt oss otroligt mycket. Fire kommer alltid att ha en plats i våra hjärtan. Vi tävlar inte Fire just nu eftersom tiden innan vi inte längre ska ha honom på foder närmar sig och då vill vi bara ha roligt med honom utan press på tävlings resultat.

 
Tjǿnargergårdens Don Habitus: är våran stor häst, Don är 16 år gammal och vi köpte honom från ridskolan mamma och pappa red på (även våran ridskola innan vi fick Shadow) då han inte höll för ridskoleverksamheten. För ett par år sedan drog Don på sig en senskada i boxen, där senan gick av helt. Idag är Don helt återställd och har blivit riktigt fin, vi fortsätter att träna och hoppas på att kunna debutera MSV:C i höst. Än så länge har vi bara startat en tävling med Don vilket var en LA:3. Det märktes dock att det var hans första tävling på extremt länge då han blev väldigt spänd och såg lite spöken. Vi har mycket kvar att jobba på och vi vill träna och utbilda honom vidare så högt det går. Här i blogen kommer ni få följa Dons resa eftersom vi inom ganska snar framtid ska gå upp på storhäst. För våran del innebär det att vi kommer leta efter en till storhäst men också börja rida Don mer och mer.
 
  
Nu vet ni lite mer om oss och hästarna och ni kommer få reda på mer allt eftersom här i bloggen. Om ni har nåra önskemål eller fråor så är det bara att kommentera.
 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.


RSS 2.0