Livet med unghäst!

Nu har jag och Jennifer fått känna på det här med unghästlivet och tag och jag tänkte jämföra det lite med hur livet med en äldre och mer utbildad häst är. Många tror att den stora skillnaden är ridningen, och delvis är det fel. Självklart rider man BARA grunder och ett ridpass kan ofta bestå av att man vill få hästen att ta ett korrekt stöd i nätter och i handen, eller att hästen ska fatta galopp eller fatta rätt galopp. Medan på en äldre utbildad häst kan dressyrpassen kanske mer bestå av att träna på skolor och andra mer svåra grejer. Man utvecklas som ryttare på olika saker, på en äldre och mer utbildad häst lär man sig att rida olika saker och man kan ha tänket att "hästen lär ryttaren med tränares hjälp" många gånger. När man rider unghäst så utvecklar ryttaren att man blir stadigare i sitsen och handen, då det är väldigt viktigt på ubghästar. Man lär sig också att andvända finare hjälper om man sitter på en känsligare unghäst. Men framförallt lär man sig att känna av hästen, i vissa fall är unghästen jätte spänd och stressad och då får man försöka lugna ned unghästen, fem minuter senare kan häste vara trött i kroppen och huvudet och inte riktigt förstå vad du vill. Då får man kanske göra större hjälper för att hästen ska förstå vad man vill. Med en äldre häst så är hästen i humör och känslighet oftast väldigt jämn, det kan vara lite skillnad ifrån dag till dag men den har oftast ert normalläge. Det har inte unghästar, dem har inte hittat sitt normalläge ännu och därför kräver det mer av ryttaren att den ska vara med både i kroppen och i huvudet. 


En gammal bild på prinsessan, vi långerar henne oftast innan vi rider då vi vill ha henne lite trött så att vi kan jobba på att hon ska ta stödet i bettet istället för att hon bara springer.

I hanteringen är det väldigt stor skillnad, man måste lära dem det mesta och vänja dem vid saker som dem tycker är lika konstiga som om vi skulle hoppa fram på huvudet ungefär. Att slänga på ett par benskydd är någonting vi inte tänker på som någonting märkligt, i början så blev yade väldigt frustrerad och förstod inte vad det var för saker hon skulle ha på benen. Samma sak med täcken, det är någonting vi ovanliga fall bara slänger på, det funkar inte riktigt så med unghästar, dem tycker ofta att det är väldigt läskigt i början. Och detta gäller allt nytt, det kan vara att gå in i spisplattor, att tränsar kan ta upp till 5-7 minuter vilket i vanliga fall tar ca 1 minut.

Shadow, hästen jag kan innan och utan.


Vad är skillnaden i stort då? Jo allt med unghästar tar längre tid, för att dem ska vänja sig vid saker så behöver man upprepa och upprepa, i början lyfte vi hennes hovar flera gånger på en dag, nu ändats när vi ska kratsa hovarna eller liknande, eftersom hon nu är van. Det tar ganska mycket längre tid och är mycket mer jobb, mer än vad man tror skulle jag nog säga. Jag och syrran har hjälpt till med andras unghästar och visste därför innan vad det hela gick ut på och hur mycket jobb det skulle bli. Men jag tror inte man kan förstå hur mycket jobb det faktiskt är om man Inter har "testat" själv eller sätt det på nära håll. Det är absolut värt det mera det tar längre tid och är mer jobb.

Kram Caroline

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0