Ny häst?

Just nu står jag och Caroline oväntat utan häst och en situation som ganska få hamnar i, vi har ju fortfarande Shadow och Don men samtidigt så har planen alltid varit att jag och Caroline ska ha en egen storhäst och det har vi också haft i ett halvår tills nu. Därför kommer vi förmodligen också att börja leta häst hyfsat snart. Dock är vi inte riktigt redo för det ännu och vi kommer inte stressa fram ett hästköp. Jag tänkte i alla fall skriva vad vi letar efter och vad vi tycker att man ska tänka på vid ett hästköp. Jag kommer dock dela upp processen i flera steg och också då i flera inlägg eftersom att det annars blir väldigt mycket text. Det jag först tänkte skriva om är hur man väljer vilka hästar man ska provrida och vad man ska kolla på i annonsen.
 
Hur man kan provrida. Man brukar antingen provrida en häst i taget och då när man har sett just den specifika hästen på annons eller så kan man åka till ett försäljningsstall och då provrida flera hästar under en eller ett par dagar. Jag tänker nu skriva om vad man bör kolla på i annonsen för vilka försäljningsstall man åker till brukar man ofta bestämma via kontakter eller vilket försäljningstall som man har hört bra saker om.
 
Vad ska man kolla på i annonsen?
 
-Bilder
Om du inte tycker att hästen ser fin ut på bilderna så är det väldigt liten chans att du gillar hästen i verkligheten, som säljare tar man ut de finaste bilderna och därför ser hästen ofta finare ut på bilden än i verkligheten. Samtidigt så får man inte döma hästen allt för mycket på bilderna heller för som sagt så är vissa hästar finare i verkligheten, men du måste i alla fall få ett bra intryck av bilden.
 
- Plats/Gren/Storlek
Plats: Det kan vara bra att tänka på vart hästen står innan du läser annonsen för tex. så kan hästen stå i ett annat land. Då kanske du inte har en möjlighet att provrida, och därför är det ganska onödigt att kolla på annonsen. Om du har möjlighet att åka runt för att provrida på olika platser är det dock ganska viktigt att enbart provrida hästar du verkligen tror på samt att det finns flera i närheten som du kan passa på att provrida. Om hästen står jätte nära så kan det vara värt att åka och provrida även fast hästen inte verkar perfekt enligt annonsen.
 
- Film
Det kan vara bra att gå inpå hästar som har en film även fast det inte är riktigt den typ av häst du är ute efter för då kan du jämföra hur hästen ser ut och vad som står i text. Det är även lättare att få en bild av hur hästen ser ut om du kan få se en film, så även fast det inte finns film i annonsen så tycker jag att man ska be om att få se film innan man åker och provrider. Man har då en bild av vad man kommer att möta på provridningen, det är även en chans för dig att redan hemifrån solla bort de hästar du inte tycker om och på det sättet slipper provrida massor av hästar som du ändå inte kommer att tycka om.
 
- Pris
Det är ingen idé att gå in på annonser där hästen är för dyr, när man redan vet att man inte kommer att kunna köpa hästen. Det enda som händer är att man kommer att se bilder på superfina hästar som man inte kommer ha råd med och då kommer man bli för kräsen när det gäller de hästarna som man faktiskt har råd med.

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0