Hur vi rider unghäst

Som jag tidigare har nämnt så rider och tränar alla sina unghästar olika, jag tror inte att det finns något rätt eller fel utan tror att man kan lyckas på olika sätt. Självklart så kan man va emot vissa metoder och metoder som är djurplågeri är fel men utöver dessa metoder så tror jag att man kan lyckas genom massor av olika metoder.

 

Vi rider Yade på ett lugnt sätt och där vi sätter upp mål för passen. Målet är att kunna öka ridbarheten på henne och det gör vi genom att först få loss spänningarna. Yade är en häst med nerv och som spänner sig ganska mycket. Därför så väljer vi att leda fram henne och sen när vi hoppar upp bara trava på framåt för att få henne att slappna av. Vi longerar även henne nästan alltid först och det beror på att vi vill att Yade ska få en chans att springa av sig men under kontrollerade former och där ingen ryttare sitter och stör.

Snyggaste hästen när hon blir longerad!

 

När vi sedan uppsuttet har fått henne att slappna av kan vi börja med lite mer övningar och moment. Det vi gör då är att vi gör övergångar först mellan trav och skritt och om hon är avslappnad efter det så tar vi galopp. Vi väljer att strunta i galoppen om hon är för spänd, det beror på att vi tycker att det är viktigare att lära henne att vara lugn och lita på att det inte är stressande att ha någon på ryggen. För risken om man galopperar på henne när hon är spänd är att hon blir ännu mer spänd och stressad.

 

När vi sen galopperar så låter vi henne rulla på i sin takt, vi står i lätt sits och är mjuka och följsamma i handen för att hon bara ska få rulla på och tycka att det är roligt. Nu när vi har ridit henne ett tag så har vi valt att börja rida lite mer i galoppen. Det vill säga jobbar henne även i galoppen. Sen när hon börjar slappna av bryter vi av och börjar om så några gånger innan vi går tillbaka till traven. Sen självklart blir det inte exakt såhär varje gång men det är våran mall kan man säga.

 

Vi prioriterar att hon ska vara nöjd och avslappnad i arbetet, sen efter det så gör vi olika grejer, i börja när vi red henne så var planen enbart att få henne att slappna av, för det tog så lång tid för henne. Nu börjar hon lite mer på oss, hon har blivit starkare och orkar jobba mer, av den anledingen så kan vi börja göra olika moment betydligt snabbare än hur vi kunde jobba henne i början.

 

Kram Jennifer

 
 

Kommentarer
Postat av: Caroline

Fin blogg! Jag har precis skaffat en blogg och hoppas du vill kika in på den! :)carolinelejon.blogg.se

2013-10-06 @ 18:11:19
URL: http://carolinelejon.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0