Henyaden

Som vi tidigare skrivit så har jag och Caroline köpt en häst. Det är ett 6-årigt sto från Belgien och är vår första storhäst och även vår första unghäst. Så det här köpet innebär massa nya saker. För det är speciellt att hålla på med en unghäst, det är det. Man måste tänka på säkerheten i alla lägen för man kan aldrig vara säker på hur hästen kommer att reagera på olika saker. Det vet man ju inte på äldre hästar heller men de har ofta varit med om mer saker så de vet att vissa saker inte är värda att stressa upp sig för.
 
Vad har vi gjort med vår unghäst nu då? Jo, vi har ridit 4:a gånger, tagit promenader och även försökt hantera henne så mycket som möjligt och då vänja henne vid olika saker.
 
Ridningen till en början: på unghästar är ju bara grunder, mer eller mindre bara sitta still och se till att hästan stannar och går fram när man vill. Och det är ungefär så våra pass ser ut. Sedan kan man inte heller rida för länge för det orkar de inte med. Våran lilla prinsessa är jätteduktig här och vi ser framgångar i de flesta passen. Självklart så kan det vara ett pass som går mindre bra men i det passet så ser man stor skillnad på i början och i slutet och det gör man inte alltid på äldre hästar när man rider max en kvart. Så det är jättekul att allt känns så bra!
 
I hanteringen så har Yade varit otroligt lätt, mycket lättare än vad vi trodde att hon skulle vara. Hon förstår väldigt snabbt och det känns jätteskönt. Det enda problemet vi hade var att lyfta bakhovarna och det har hon förmodligen inte behövt göra eftersom hon tidiagre inte blivit hanterad så mycket. Vi har också duschat henne vilket bara går bättre och bättre.
 
Just nu så ser vi verkligen en liten framgång varje dag, och det är så roligt för man blir så glad när allting går bra. Yade blev skodd tidigare i veckan och vi blev jätteglada över att det gick bra och att hon även kunde skos bak. Skoning brukar bara vara något som man måste göra och sällan ser man det som ett viktigt hanteringsmoment om man har en häst som sköter sig perfekt och som har blivit skodd i hela sina liv. Men för vår lilla dam ser vi det som en stor framgång i detta skede!
Kram Jennifer

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0