Flera ryttare

Vad ska man tänka på om man delar häst med någon? Det kan vara som i mitt och Carolines fall när vi verkligen delar på hästarna eller så har man en medryttare eller någon som hjälper till när man inte har tid eller liknande. Jag tror att det är väldigt viktigt att man tänker på hur situationerna och förutsättningarna ryttarna har för att optimera träningen för både häst och ryttare. Främst när man har unghäst eller en häst som ska utbildas så tror jag att det är väldigt viktigt att man tänker på att ge hästen de bästa förutsättningarna trots att flera rider. På samma sätt vill man samtidigt även ge båda ryttarna förutsättningar för att utveckla. 


Tänk på att både hästen och ryttaren ska må bra!

Lista på vad man behöver tänka på:

- Vad är viktigast
Vad ska man fokusera på inom ridningen, är det framåtbjudningen eller att lära hästen ett nytt moment/skola. Är det viktigast att hästen blir mjuk och avslappnad eller är det viktigare att den lyssnar framåt och springer på i ett bra tempo? Detta kan vara bra att alla som sitter på hästen tänker på, att de har samma fokuspunkt.

- Vilken utrustning
Vissa rider alltid med sporrar och spö, vissa rider alltid utan. Vissa tycker att olika inspänningar, graman osv är bra medan andra inte tycker att det är bra alls. Man har olika tankar bakom sina val och man kan lätt förstöra varandras planer om man inte har kommit överens om hur man ska göra först.

- Se till att det blir variation
Det är viktigt att komma överens om hur man ska dela upp hoppning, uteritter, dressyrpass osv. Om man inte pratats om detta är det lätt att hästen får för enformig träning eller att den får för mycket slitage på grund av att båda ryttarn väljer att träna lite hårdare under en period med tanken att den andra ryttaren säkert joggade hästen igår eller liknande. Är inte heller ok om bara en får hoppa om båda vill eller liknande.

- Samma mål
Vad vill man göra med hästen? Kan vara väldigt dumt om två ryttare delar på en häst när en vill köra western och den andra dressyr. Här gäller det att man har lite samma mål om vart man vill att hästen ska komma så att båda ryttarna jobbar åt samma håll.

- Använda ryttarens styrkor
Alla ryttare har styrkor och svagheter och om någon av ryttarna är grym på en del men inte lika bra på en annan sak så kan det vara bra att man låter personen med styrkan utföra det jobbet på hästen. Det kan bli tvärtom om ryttarna har en läromästare då man kanske låter ryttaren jobba mer på sina svagheter.

/Jennifer 


Kommentarer
Postat av: Denise

sv: Ja men precis! :)

Bra inlägg med riktigt bra punkter! :) Tycker alltid att det har varit svårt att hitta en bra medryttare som man klickar med och som vill åt samma håll som mig som ägare.. Därför har jag nu valt att vara helt utan istället haha :p

2014-02-13 @ 12:25:52
URL: http://flingans.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0